13 Reacties
één jaar geleden
Ze wilden ons vooral voorbereiden. Wij hebben het ook totaal niet verkeerd opgevat en zijn er niet overbezorgd door. Als er op school volgend jaar iets over zou gezegd worden, zijn we ook effectief voorbereid. En degene die het zei, heeft er ook specifiek een cursus voor gevolgd. Uiteraard heeft zij geen diagnose gesteld
één jaar geleden
Ter extra info: qua grove motoriek is ons zoontje ook niet de snelste, fijne motoriek wel. We zijn hier nooit ongerust over geweest en vinden het prima dat ie z'n eigen tempo volgt. Qua spraak zijn we wel een beetje bezorgd, vandaar vooral mijn vraag hier. Misschien dat ervaringen van andere ouders ons hierbij kunnen helpen
MOD
één jaar geleden
Wat zijn volgens hun de markers van ASS die ze opmerken? Ik heb zelf een bachelor orthopedagogie en leef samen met een partner op het spectrum, dus ben benieuwd wat zij zien als kenmerken.
Als ik zo lees is je kindje ervoor wel heel sociaal geweest? Dus mogelijks trekt hij zich nu ook terug met de veranderingen in jullie gezin (nieuwe zwangerschap,…). Kinderen kunnen moeilijk taal geven aan verandering, dus laten dit zien door ander gedrag te stellen. Dit moet daarom niet direct een link zijn naar een ontwikkelingsstoornis ☺️
één jaar geleden
Hallo,
Ik kan je geen antwoorden geven op eventuele oorzaken.. Maar kan je wel mijn ervaring delen vanuit m'n job als leerkracht bij de jongste kleuters (2,5-3j). Ik herken heel wat van wat jij hier opsomt. De ene kleuter is verbaal heel sterk, de ander is hier nog niet aan toe en communiceert eerder non verbaal of met tweewoordzinnen. Helemaal niets om je nu al zorgen om te maken. Wij raden pas logo aan vanaf de 2de kleuterklas, tenzij je merkt dat zijn communicatie zijn dagelijks leven beïnvloeden door bijvoorbeeld frustraties als hij zich niet kan uiten. Ook wat betreft het sociaal spel; peuters zijn heel egocentrisch en op zichzelf gericht qua spel. Delen ken ze nauwelijks en sociale interactie komt ook pas aan bod op latere leeftijd. Maar, als jij je zorgen maakt als mama zijnde, volg dan zeker je hart en bespreek het met de instanties die hierin gespecialiseerd zijn. Heel mooi om te lezen hoe jullie hier mee omgaan en je zoontje zijn behoeften centraal zetten. Succes!
één jaar geleden
Reactie op Leen Houtmeyers
Wat zijn volgens hun de markers van ASS die ze opmerken? Ik heb zelf een ba ...
- Hij blijft heel sterk in z'n eigen fantasie tijdens het spel en laat het dan niet toe als andere kinderen mee willen spelen. Kan er ook boos voor worden.
- Hij heeft het moeilijk met héél veel mensen in één ruimte en de drukte die erbij hoort. Het Halloweenfeestje in de crèche was bv. niet plezierig voor hem. Vorig jaar ging dat wél prima.
- Hij heeft hele felle/extreme emoties, zowel positief als negatief. Kan enorm boos worden, maar ook heel luid vrolijk zijn.
- Hij heeft het daar wat moeilijk met het afwijken van een vast stramien, dus nieuwe dingen proberen qua spelen en knutselen. Maar thuis gaat dat vlotter wanneer we iets nieuws doen.
Ook de interactie met andere kinderen gaat hier thuis wél goed. Hij is hier thuis ook niet echt veranderd en eigenlijk net minder verlegen geworden naar andere mensen (familie én vreemden). Hij heeft een verlegen periode achter de rug van ongeveer een half jaar. Hier thuis heeft hij ook de zwangerschap nog niet echt door. Hij begrijpt niet echt wat er gebeurt als we erover vertellen, dus zelf ervaren we hierrond geen stress. Uiteraard kunnen we niet in z'n hoofdje zien, hé.
En hij is idd heel sociaal geweest tot de afgelopen maanden in de crèche, om ook op die vraag van je te antwoorden.
We merken zelf dat hij ook heel veel markers niet heeft en dat het grootste deel van wat ze zien in de crèche ook karaktereigenschappen van papa of mama zijn..
Sorry voor m'n hele lange antwoord 😂
één jaar geleden
Reactie op Leen Houtmeyers
Wat zijn volgens hun de markers van ASS die ze opmerken? Ik heb zelf een ba ...
En dankjewel voor je reactie trouwens! 😃
één jaar geleden
Reactie op vdlellen
Hallo,
Ik kan je geen antwoorden geven op eventuele oorzaken.. Maar kan j ...
Dankjewel voor je reactie en het mooie compliment! 😃
Extreem bezorgd zijn we nog niet, maar de spraak is idd wel het eerste wat we ons harder aantrekken. Als in: het niet snel kruipen en stappen enz. maakte ons nooit echt uit. Hij volgt zijn eigen tempo en doet dat prima.
Ikzelf geef les in het secundair onderwijs en zie daar leerlingen die op vroege leeftijd geen hulp hebben gehad, wat ik wat wil voorkomen, maar ik wil niet meteen naar dokters beginnen lopen inderdaad. Bedankt voor de geruststelling hierin. Jouw vakgebied leent zich hiervoor veel beter :). Ik had idd ook wel gelezen dat kinderen op een jonge leeftijd niet echt "kunnen" delen, omdat dat gedeelte van de hersenen nog niet echt af is.
Over het algemeen belemmert het hem niet in het dagdagelijkse leven, omdat hij heel goed non-verbaal communiceert. Hij is alleen gefrustreerd als we even doen alsof we niet begrijpen dat hij een koek wil wanneer hij wijst, omdat we hem het woord willen laten zeggen. Dat is maar een voorbeeld en doen we niet continu, hé. Maar we weten dat hij het woord kent, want hij heeft het wel al regelmatig gebruikt..
MOD
één jaar geleden
Reactie op Mama_anoniem
- Hij blijft heel sterk in z'n eigen fantasie tijdens het spel en laat het ...
Ja ik zou je inderdaad nog niet te hard vastpinnen op een eventuele diagnose in de toekomst. Er zijn heel veel kinderen die minder gedijen in een grotere groep. Je zou ook denken dat het gedrag dat zij herkennen, dan ook niet vreemd is voor jullie, maar jullie zien een helemaal andere zoon. Is het een gemengde leefgroep, meer jonge kindjes die aandacht vragen? Misschien zoekt hij in de crèche wat meer aandacht, omdat hij merkt dat andere kinderen vaker opgepakt worden,….? Daarnaast hebben kinderen met ASS juist heel weinig fantasie of kopiëren ze heel letterlijk de fantasiewereld van anderen of van wat ze zien.
Er kunnen echt heel veel redenen aan de oorzaak van zijn veranderende gedrag liggen. ASS is ook iets dat aangeboren is en niet ineens ontstaat, en blijft ook wel in verschillende situaties min of meer hetzelfde.
Op vlak van taal, zijn er vaker kinderen die in de crèche nog niet voldoende tot taalontwikkeling komen. Vaak maken kinderen echt sprongen wanneer ze instromen in de peuterklas. Aangezien hij wel probeert om zich op andere manieren goed uit te drukken, zou ik dit vooral proberen te stimuleren. Je kan ook eens kijken op de website van Kind en Gezin. Op hun site geven ze ook aan dat er heel grote verschillen kunnen zitten op de taalontwikkeling van kinderen tussen 0-3 jaar. Als je je nog zorgen blijft maken, kan je eens bellen naar een pedagoog van K&G.
één jaar geleden
Reactie op Leen Houtmeyers
Ja ik zou je inderdaad nog niet te hard vastpinnen op een eventuele diagnos ...
Enorm bedankt voor je duidelijke uitleg!
We zien idd wel een ander kindje thuis dan in de crèche, maar er zijn wel zaken die wel wél herkennen ook, hoor. Zoals de extreme emoties 🙈 Maar dan denk ik: hij is bijna 2 en pubert allicht ook wel wat..
Het is idd een crèche met alle leeftijden en sinds eind augustus zijn er terug veel meer kleintjes, want veel grotere zijn gestart met school.
We hebben in januari een consultatie bij de kinderarts van K&G voor zijn 24-maandencheck en gingen dit idd ook afwachten.
Ook bedankt voor de tip over de website. Ga ik zeker doen!
Nog twee voorbeeldjes qua taal: daarnet zei hij "koe" toen hij een koe zag in een boekje. (Voorlezen doen we veel, hij houdt van boekjes. Hij heeft er dus enorm veel 😂) En hij wijst al maanden naar onze hond als we de hondjes bekijken in zijn boekjes. Dus hij begrijpt de woorden ook echt
één jaar geleden
Lieve mama, goed dat jullie er best nuchter in staan en niet meteen erg bezorgd zijn. We gaan kinderen altijd vergelijken en ontwikkeling, groei en wat dan ook. Al weten we dat ieder zijn tempo heeft, willen we dat ze het 'Goed en vlot' doen.
Hier een kindje dat we als pasgeboren baby al aanvoelde dat ze hooggevoelig is. Intussen 4,5j en ze leert er steeds beter mee omgaan. Dus groeit er ook wel een beetje uit. Het is zo mooi om te zien hoe ze groeien en ontwikkelen. De 2e wordt zaterdag 2j en is een heel ander kind. Praat ook minder en minder duidelijk dan de oudste op die leeftijd maar dat is oke. Begrijpen doet ze zeker en als ze merkt dat we haar woorden niet verstaan neemt ze ons bij de hand om te tonen wat ze bedoelt. In de opvang zegt ze geen 3 woorden en is het allemaal 'eh eh' bijzonder dat ze het daar anders doen...
één jaar geleden
Reactie op Mamavanmonstertjes
Lieve mama, goed dat jullie er best nuchter in staan en niet meteen erg bez ...
Dankjewel voor je antwoord ☺️ Altijd fijn om ervaringen van andere mama's te lezen!